Blues
Code Blue biográfia
A zenekar jelenlegi formájában 2004. óta létezik, de az alapító tagok - Zoltán Zoltán - gitár, ének - és Nagy Zsolt - szájharmonika, ének - a kilencvenes évek eleje óta játszanak együtt.
Sokféle formációt létesítettek, ezek között akusztikus és elektromos csapatok is voltak, de mindegyikben közös volt a szándék - az együttzenélés öröme. Azóta is ez vezérli ezt a társaságot, hiszen mindkettőjüknek van "polgári" foglalkozása is: Zoltán professzionális asztalitenisz-játékos, Zsolt pedig középiskolai tanár.
Még a kezdeti duó felállásban találkoztak Mr. Tom McHugh-val, aki az Egyesült Államokból, Marylandből érkezett Magyarországra és 1992-ben egy évet töltött Fulbright-ösztöndíjjal nálunk, közben járta az országot, iskolákat, ahol zenélt és az amerikai folkzenéről tanított. (Tom egyébként a nagyhírű Vassar College ma már nyugdíjas tanára.)
Így érkezett Kiskunfélegyházára, ahol Zsolt - aki abban az időben Blues Clubot is vezetett - meghívta egy koncert erejéig. Ebből életre szóló barátság született, Tom azóta is gyakori vendég fellépéseiken, sőt 2000 nyarán meghívta őket az USA-ba, ahol tíz napot töltöttek, jobbára koncertezéssel Annapolis környékén. Játszottak iskolában, kerti party-kon, útmenti kocsmában, koncertteremben, sokszor jammeltek ottani zenészekkel és egy annapolisi rádióban élő adásban is kezelhették hangszereiket.
2004-ben kötöttek szorosabb ismeretséget Vas Lászlóval, aki a város kulturális életének egyik mozgatója, nevéhez számtalan irodalmi est, színházi előadás fűződik, versek megzenésítése mellett kiváló énekes, gitáros, slide-gitáros. Egy évvel előtte "szippantotta be a Code Blue-gépezet" Csonka Szilvia - 2007. szeptember 1. óta Kovács-Csonka Szilvia - énekesnőt, aki a Művelődési Központban szintén a félegyházi kultúráért dolgozik. Egyedi hangját a zenekar maximálisan "kihasználja", a blues mellett folkot és jazz-standard-eket is szívesen énekel.A legifjabb tag Magyari András, aki a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar "oszlopos" tagja, tubán játszik, jelenleg Szegeden folytatja zenei tanulmányait, ő felel a zenekarban a pontos, stabil basszus alapokért.
A Code Blue repertoárjában főként angol nyelvű szerzemények szerepelnek, a közismert blues-standardek mellett fiatal előadók számait is feldolgozzák, arra törekednek, hogy egyéni stílusban, rájuk jellemző formában szólaljanak meg ezek a darabok. A két akusztikus gitár hangját ellenpontozza az elektromosan kierősített, "krémes" harmonika és mindezek "alatt" az ebben a műfajban nem túl gyakran használt tuba basszusozik.
A zenekar rendszeresen fellép a városban májusonként szervezett "Miénk itt a tér" szabadtéri kiállításon, emellett a helyi Ír kocsmában is játszik, ahol egyik koncertjükön hangfelvétel is készült.

(Nagy Zsolt)Oldal elejére