Színház
István, a király rockopera


A vártnál is nagyobb sikert, igazi meglepetést hozott a félegyházi közönségnek 2003. augusztus 17-én a Kálváriánál tartott István a király rockoperánk bemutatója. A Félegyházi Napok augusztus 17-i nyitó programjában helyi előadókkal, mintegy 150 szereplővel, zenésszel, énekessel és statisztával több ezer nézőt kápráztatott el az akkor még alakulófélben lévő táncszínházunk, egy látványban gazdag, néptánc koreográfiával tarkított, lovas csatajelenetet is tartalmazó előadása.
Az alapgondolat Takács Istvántól, a művelődési központ munkatársától (kórusban is énekel) jött - államalapításunk ünnepének tiszteletére ezt a rockoperát kellene előadni, bevonva minden érdeklődőt, aki tehetséget és kedvet érez hozzá. Kasza Ákos, a néptánccsoport vezetője miután elkészítette a koreográfiát, nekilátott a rendezői munkához, áprilistól már zajlottak a táncpróbák, melyhez májustól ének és kóruspróbák is kapcsolódtak. Bár a mintegy 150 fős előadói és műszaki stábnak a felkészülés ideje alatt át kellett verekednie magát néhány nehézségen, augusztus elejére már gördülékenyen folytak próbák a Művelődési Ház színháztermében, később pedig a helyszínen az előadás napjáig.
A bemutató nagyságát, szervezettségét, műfaját tekintve kiemelkedő eseménynek számított a város művészeti életében. Mint tudjuk,a rockopera zenéjét Szörényi Levente, szövegét Bródy János Kossuth - díjas szerzők írták. Fővédnökünk, Lezsák Sándor országggyűlési képviselő - aki maga is eljött a bemutatóra - sokat tett annak érdekében, hogy a szerzők hozzájáruljanak a rockopera néptánc koreográfiára átdolgozott változatához.
Az alföld egyik legrégebbi és egyedi műemlék együttesénél, a Kálváriánál a premier nagy sikert aratott. Meglepetten tapasztaltuk, mekkora tömeget volt képes megmozgatni kezdeményezésünk. A szabadtéri helyszín varázsa, a jelmezes csoportok vonulásának látványa, a zenészek és énekesek színvonalas teljesítménye, valamint a színes fényhatások összessége gyakran önkéntelen tapsot váltott ki a nézők soraiban. Igazi meglepetést hozott a nézőtér közvetlen közelében lezajlott lovas vitézek csatajelenete a Kiss Tanya és a Sámán Idők lovasai közreműködésében.

A siker további kulcsa volt, hogy a szereposztást kitűnő félegyházi előadók, művészek névsora alkotta:
István - Kertész Máté, Koppány - Vereb János, Gizella - Nagyné Mészáros Erika, Réka - Molnár Elvira, Asztrik (egyben a kórus vezetője) - Szatmári Imre, Sarolt - Somogyi Sándorné, Torda - Vas László, Laborc - Ifj. Takács István, I. Regős - Csonka Szilvia, II. Regős Rekedt Nagy Gréta, valamint az erre az alkalomra felállt 40 tagú kórus. A zenészek sorát Süveges Szilárd (gitár), Buchholcz György (gitár), Réti Attila (billentyűs hangszerek), Hegyi Viktor (dobok, ütős hangszerek), Vidéki Anett (furulya), Samu Zoltán (hegedű) alkotta. Az ezer év előtti érzésvilág felidézésének látványtervét Lantos Szabolcs készítette.
Az előadást követően merült fel először bennünk egy táncszínház alapításának gondolata.


István, a király a Béke téren

Az István a király rockopera második előadása 2004. augusztus 20-án volt a város szívében az Ótemplom előtti téren.

A darab újbóli bemutatásának legfőbb érve az volt, hogy sokan jelezték, tavaly nem látták, vagy csak későn értesültek előadásunkról, ezért a városban és vonzáskörzetében lévő településeken élők szeretnék, ha ők is láthatnák a darabot. Az akkor még név nélküli társulatunk szervezői és a technikai munkatársak - Csonka Szilvia, Lantos Szabolcs, Szatmári Imre, Takács István és jómagam ezért a produkció megismétlése mellett döntött. Az István a király szereposztását ezúttal is a félegyházi amatőr és tanult énekesek, kórustagok, zenészek és táncosok alkották. A tervezőmunka során eldőlt, a Béke térre három színpad épül, a hangtechnika a tavalyinak kétszeresén, több ezer watt teljesítménnyel szólal meg, ami elengedhetetlen egy 4-5 ezer embert befogadó téren. A magas színpadokon a szereplőket jól láthatta a közönség, akik pedig kiszorultak a térről, egy nagyméretű kivetítőn követhették nyomon az eseményeket. A tánckoreográfiák alapja ezúttal is népi elemeket használ fel, emellett már modern tánc elemekkel, új tér- és látványelemekkel is kibővült. A siker - bátran állíthatom - ezúttal is fergeteges volt.

Fotók: Gulyás Sándor, Hajdú FerencOldal elejére