Tehetségkutatás
Kopogó fa, kocogó kövek...


Az amatőr irodalmárok munkáját bemutató zenés estjeim alapgondolata: nem szabad az enyészetnek hagyni azokat az üzeneteket, gondolatokat, melyeket - legyen az a fiatal vagy éppen az idősebb generáció tagja - valamilyen művészeti formába öntenek. A vers, prózaírás az autonóm személy lelki, gondolati- és érzésvilágát, világlátását , véleményét vetíti papírra szavak formájában. Az 1990-es években elhatároztam, hogy felkutatom szülővárosom zenével, irodalommal foglalkozó fiataljait, lehetőséget biztosítsak számukra a szereplésre, műveik bemutatására. Az eltelt évek alatt sikerült jó néhány helyi előadót megismertetnem a félegyházi közönséggel. A helyi műkedvelő írókkal való kapcsolataim kiépítése során szinte azonnal kiderült: a vártnál is több, művészetre fogékony, tehetséges egyén él városomban, mint amint azt gondoltam. Ám azzal a ténnyel is szembesülnöm kellett, hogy csak kevesen - leginkább baráti körökben tudnak róluk. Fiókjaik mélyén lapultak írásaik, költeményeik. Feladatomnak éreztem hát, hogy bemutassam őket és alkotásaikat a kultúrát kedvelő közönség előtt. A "Kopogó fa, kocogó kövek" előadás sorozat(a címet egy Lantos Szabolcs-vers adta) szerzői és előadói gárdája több korosztályt képviselnek: az általános iskolás tanulóktól kezdve a középiskolás diákokon át a felnőttekig.
A több száz begyűjtött vers, próza kiválogatásában, színpadra álltásában Rekedt Gréta színművésznő, Nagyapáti Anita gitáros-énekes volt a segítőtársam.
Célom, hogy városomban minél többen forduljanak a zene, az irodalom és a színház világa felé úgy is, mint amatőr alkotók, úgy is, mint előadásaim aktív szereplői, de úgy is, mint a nézőtér közönsége. Előadásaimmal talán felerősíthetem a még szunnyadó alkotási vágyat, hogy rímekbe, sorokba foglaljuk gondolatainkat.
A "Kopogó fa, kocogó kövek" üzenete: minél többen - különösen az utánunk jövő generáció tagjai - forduljunk az értéket hordozó kultúra felé és ne váljunk a csupán szórakoztatást kiszolgáló tömegkultúra engedelmes fogyasztóivá. Számos tehetséges ember él környezetükben, vegyük észre, becsüljük meg őket.
A "Kopogó fa, kocogó kövek" első előadása 2004. november 23-án este került bemutatásra a Móra Ferenc Művelődési Központ Színháztermében.
Közreműködött: Nagyapáti Anita, Rekedt Gréta, Nagy Dániel, Fazekas Györgyi, Tóth Henrietta Lilla.
A verseket írták: Lantos Szabolcs, Málik Béla, Patyi Jenő.
A második előadás időpontját 2005. november 25-re tűztük ki, az immár állandó helyet adó Móra Ferenc Művelődési Központban.
Közreműködött: Nagyapáti Anita, Rekedt Gréta, valamint a TKIKI Művészeti Alapiskola színjátszó csoportja: Süveges Csilla, Gulyás Réka, Hudák Mária, Balogh Dóra, Horváth Lili, Tóth Lilla, Bata Alexandra, Nagy Dániel, Süveges László, Tóth Réka, Jankovszki Réka, Vízkeleti Vivien, Kiss Kamilla.
Szerzők: Csősz Barbara, Vasné B. Liza, Lantos Szabolcs, Kurucsai Márta, Nagy Endre, Patyi Jenő.
A műsor ideje alatt Molnár István, a Holló László Alkotó Kör művészeti vezetője készített alkotásokat az elhangzó versekhez.

A harmadik bemutatót a Magyar Kultúra Napja tiszteletére 2007. január 22-én tartottuk meg - az előző előadásokhoz hasonlóan teltház előtt. A zenei hangzást ezúttal a blues dallamvilága adta, amely jól illeszkedett a versek hangulatához.
Közreműködött: Nagyapáti Anita, Rekedt Gréta, Nagy Zsolt (szájharmonika), Zoltán Zoltán (gitár), valamint a TKIKI Művészeti Alapiskola színjátszó csoportja: Bata Alexandra, Bátyai Bence, Horváth Lili, Nagy Dániel, Vízkeleti Vivien.
Versek: Eperjesi Zsolt, Horváth István, Kovács Nándor, Kurucsai Márta, Nagy Endre, Vasné B. Liza. Akció festészet: Molnár István.
Látvány- és videotechnika: Lantos Szabolcs, Dulity Kálmán, Nagy Attila.
Hang-fény technika: Takács István


A negyedik, 2008-as bemutató is a Magyar Kultúra Napa tiszteletére hangzott el a Művelődési Központ színháztermében. Szakítva eddigi műsorpolitikánkkal, ezúttal a prózai művek kerültek nagyobb hangsúlyba. A kisnovellák mellett a már ismert és új költők versei is elhangzottak a szavak és a zene szárnyán.
Közreműködött: Fekete Zoltán (saját szerzeményeit énekelte), Nagyapáti Anita, Nyerges Vivien, Sinkó Dorina, Sövény Tibor, Zoltán Zoltán (gitár).
Versek: Czombos Ferenc, Fekete Zoltán, Horváth István, Kovács Nándor, Kurucsai Márta, Nagy Balázs, Nagy Endre, Vasné B. Liza.A "Kopogó fa, kocogó kövek" ötödik, jubileumi előadására 2009. január 22-én, ismét a Magyar Kultúra Napján került sor az otthont adó Móra Ferenc Művelődési Központban. A prózai részt ezúttal az elmúlt öt esztendő "termésének" válogatása adta, zenéje a "Vándorcirkusz" anyaga volt új hangszerelésben, új zenekari felállásban.

A műsorban közreműködött:
Nagyné Nagyapáti Anita (akusztikus basszusgitár-ének)
Pázmándi Judit (ének-ütős hangszerek)
Zoltán Zoltán (akusztikus gitár)
Sövény Tibor színművész
Technikai munkatárs: Takács István.


Versek:

Kurucsai Márta: B-nél
Vasné B. Liza: A végtelen
Lantos Szabolcs: Köny-nyű
Kurucsai Márta: MB-nek
Patyi Jenő: Cím nélkül
Horváth István: Évszakok
Kerpics Judit: Kéklombú fa
Horváth István: A nő örök
Nagy Endre: Vesztesek nyertese
Kerpics Judit: Képzelt séta Merkúrral
Vasné B. Liza: Hálátlan a világ

Dalok:

Kisvárosi Történet
Túl a nagy hegyen
Mint csupasz csigák a jégen
Portré II.
Égi kocsma
Tavaszra várva
Réka dala
Szépléptű lányok jönnek
Árverés
Lépteink visszhangja
Fűzfák

A dalszövegeket írta Málik Béla, zenéjét szerezte Vas László

Az előadásokhoz a verseket, prózákat küldték:
Csősz Barbara (gyermekversek)
Czombos Ferenc
Csuka Nóra
Eperjesi Zsolt
Fekete Zoltán
Horváth István
Lantos Szabolcs
Kerpics Gergely
Kerpics Judit
Kerpics Nóra
Kovács Nándor
Kurucsai Márta
Nagy Balázs
Nagy Endre
Patyi Jenő
Seres József
Török Attila
Vasné Liza


A "Kopogó fa, kocogó kövek" állandó támogatói:
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Művelődési, Oktatási és Vallásügyi bizottsága
Polgármesteri Hivatal Művelődési Osztály
Móra Ferenc Művelődési Központ Közösségi és Ifjúsági Ház
Holló László Képzőművész Kör
Trió TV, Félegyházi Közlöny, Sírius Rádió
Fotók: Gulyás Sándor, Hajdú Ferenc, G-Portal-fotóarchívum, Nagy AttilaOldal elejére