Pódium
Szerzői est
Előadói - szerzői est 2007-ben a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeumban

Megzenésített versek, saját szerzeményeim bemutatására nyílt lehetőség 2007. augusztus 5-én, a félegyházi Kiskun Múzeumban. A börtönmúzeumként híres intézmény (Rózsa Sándor betyár is raboskodott falai közt) zárt udvarán egy régi szélmalom áll, amely megvilágítva szép hátteret adott az előadáshoz. A rendezők 250 széket és padokat helyeztek el félkörben. A nézőtér este megtelt, ez is igazolja, hogy a városban a hagyományos, klasszikus műveket feldolgozó előadóművészet mellett a kortárs alkotók is felkeltik a városlakók érdeklődését.

A csillaggal borított égbolt alatt az előadás különleges hangulatát Faludy György átköltésében Villon balladák, a Vándorcirkusz zenés színpadi mű zenéje, valamint a Félegyházi Táncszínház darabjaihoz írt dalaim hangzásvilága adta.
Köszönjük a meghívást Rosta Szabolcs régész-múzeumigazgatónak és Mészáros Márta múzeumpadagógusnak.Közreműködtek:

Csonka Szilvia


Pázmándi Judit


Nagyapáti Anita
Fotók: Kürti LászlóElőadói - szerzői est 2009-ben a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeumban

A Félegyházi Közlöny cikke az estről:

"...az égi kocsmába mindnyájan belépünk egyszer..."
"A Kiskun Múzeum augusztus 19-én megrendezett Malom alatti sokadalom című program- sorozatban Vas László szerzői estjét láthatta - hallhatta a közönség. Elhangzott a Vándorcirkusz című zenés színpadi mű, amely témájával kapcsolódott a szövegíró, Málik Béla grafikus múzeumi kiállításához.
A zenés darab keretét egy kisnovella adta, tizenkét dalbetéttel színesítve. Maga a történet meglehetősen szürreális, meditatív, cselekménye is több szálon futott. Mondanivalóját Sövény Tibor színművész hitelesen, profi előadásban közvetítette. Egy vándorcirkusz társulat tagjainak emberi vonásain, karakterein, érzelmein, valamint a főhős alkoholista kötéltáncos átélt, vagy pillanatnyi élethelyzetein, motivációin visszatükröződnek a bennünket körülvevő világ torz, vagy kontúrral meghúzott élei. A másfél órás műben a szerző emléket állított azoknak is, akik már nincsenek: a barátoknak, tájnak, szülővárosnak, a kocsmáknak, természetnek, egykori jókedvű vagy bús baráti együttléteknek. Szerzeményei követték a történet hangulatát, ám olykor meghökkentő, kissé szürreális megoldásokat is alkalmazott zenéjében és előadásában. Népzenei, ám modern jazz motívumokat is, mint feszültségek oldását egyaránt beleszőtt szerzeményeibe, a zenében és szövegben pedig egyformán jelen volt a határozottság és a lágy árnyalat. A dalok, akárcsak a két évvel ezelőtt megrendezett szerzői esten, ezúttal is akusztikus hangszerelésben hangzottak el.
A Vas László (gitár, ének), Pázmándi Judit (ének, dob, ütősök), Nagyné Nagyapáti Anita (basszusgitár, ének) Zoltán Zoltán (akusztikus gitár), Sövény Tibor (próza) alkotta társulat üzenetét a vastapsból ítélve, az előadás alatt megértette a közönség: a művészvilág szabadságán túl az embersorsok ábrázolását. Az elesettség vagy túlzott önbizalom végleteit, korunk művészeti értékrend-vesztését, az anyagiasság, profit éhség motiválta sztár-jelenséget.
Vas László érdeklődésünkre elmondta: ez a színpadi mű nem egy szórakoztató darab - sokkal inkább elgondolkodtató, a mai ember értékrendjére alapuló kortársalkotás. Reményei szerint a Kiskun Múzeum udvarán a szabadtéri előadás alatt a darab eljuttatta a nézőket egy olyan meggyőződés felé, ami a küzdeni akarásra, céljaink megvalósítására ösztönöz. Erő és remény, hit a teljes élet értelmében, bensőnk és a körülöttünk lévő történéseken való felülemelkedés az élet szebbé, jobbá tételére."


Előadói - szerzői est 2010-ben a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban

Baranyi Ferenc, Falu Tamás, Petőfi Sándor megzeésített versei, Faludy György Villon balladája szólaltak meg a 2010. szeptember 30-án, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartott estemen. A műsor második felében a részletek hangzottak el a Betyárélet-betyárvilág anyagából is. A sikeres est Kiskunfélegyháza élvonalbeli alőadóinak színvonalas közreműködésével vált valóra.

Közreműködtek:
Csonka Szilvia, ének-ritmushangszerek
Nagyapáti Anita, akusztikus basszusgitár-ének
Pázmándi Judit, ének-ritmushangszerek
Zoltán Zoltán, akusztikus gitár
Sövény Tibor, próza-akusztikus gitár
Fotók: Petőfi Sándor Városi Könyvtár, KiskunfélegyházaOldal elejére