Színház
Félegyházi Táncszínház
Bemutatkozás

A Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület 2004. október 12-e (megalakulása) óta színvonalas alkotó és előadóművészi tevékenységével, kulturális jellegű rendezvények szervezésével a város lakosságának szolgálatában működik.
Egyesületünk célja, hogy felkutassa a kiskunfélegyházi fiatal alkotó tehetségeket, szerepeltessük az előadásokban, s ezáltal a városhoz való kötődésüket erősítsük. További célunk, hogy minél több városi civil közösséget, csoportot is bevonjunk rendezvényeink megvalósításába.
Egyesületünk olyan elkötelezett tagokból áll, akik maguk is valamilyen művészeti ág vezetői, vagy a közművelődésben tevékenykednek. Azért tevékenykedünk, hogy Kiskunfélegyházán minél színvonalasabb kulturális élet folyjon. A Táncszínház egy olyan szövetség, amelyben jelen vannak a helyi és kistérségi zenészek, képzőművészek, színészek, táncosok. Mindegyikünk életében fontos szerepet tölt be az, hogy állandóan megújulva széppel, értékessel örvendeztessük meg az embereket.A Félegyházi Táncszínház eddigi tevékenységei:

- 2003. évben és 2004. évben megrendeztük és bemutattuk az "István, a király" című rockoperát.
- 2005. évben bemutatásra került a "A költő visszatér" című rockopera és még ugyanebben az évben bemutatásra került a "Kalevala" című színmű is.
- 2006 évben ismét nagy előadást szerveztünk, megrendezésre került a "Nimród Vére" c. táncjáték, melynek helyszíne a volt Bem József Laktanya alakuló tere volt. Itt dolgoztunk együtt először határainkon túl élő magyar táncosokkal, akik Nagykikindáról érkeztek hozzánk. Az Egység Művelődési Egyesület Sirülő Néptáncegyüttesét Kátai Tibor néptánctanár vezette. A darab a Kormorán együttes zenei anyagára épült.
- 2007. évben "A víz szalad, a kő marad" című előadást rendeztük meg a Móra Ferenc Művelődési Központ színháztermében. Zenéje a Transylmánia együttes hanganyagára épült, amely hasonló gondolatokkal foglalkozik, mint a híres Kormorán együttes.
- 2008. áprilisában egy koncertet szerveztünk, melyen a Kormorán együttes lépett fel. Helyszíne a kiskunfélegyházi ARÉNA Sportcsarnok volt. A koncertet megelőzően egyesületünk bemutatta a "Víz szalad, a kő marad" című táncjátékát.
- 2008. májusában Petőfiszállásra, Pálosszentkútra szerveztünk egy nagyszabású előadást a Felvidéki Rockszínházzal együtt, melynek címe a "Napba öltözött leány", Koltay Gergely rockoperája volt.
- 2008. augusztus 20-án Tiszakécskén a Kécske Táncegyüttessel együtt előadtuk a "Nimród Vére" című történelmi táncjátékunkat.
- 2008. december 5-én Felvidékre Búcsra kapott meghívást a Táncszínház egy újabb tájoltatásra, mellyel "A víz szalad, a kő marad" című darabunkat tudtuk ismét bemutatni, de már határainkon kívül.
- 2009. augusztusában három helyszínen (Kiskunfélegyháza, Bugac, Bösztörpuszta) adtuk elő a Koltay Gergely által írt "Napba öltözött leány" című rockoperát a Felvidéki Rockszínházzal közösen, valamint egy azt megelőző felkészítő tánctábort szerveztünk, melynek helyszíne a Borsihalmi Művésztelep volt.

A Táncszínház életében ebben az évben azonban két hatalmas tragédia történt. 2009. szeptember 14-én tragikus hirtelenséggel elhunyt az egyesület megálmodója, művészeti vezetője és egyben elnöke, Kasza Ákos. Így 2009. október 30-án Tiszakécskén a Félegyházi Táncszínház és Felvidéki Rockszínház Kasza Ákos emlékére előadta ismét a "Napba öltözött leányt", ahol a vastaps az előadás végén nem csak a táncosoknak és az előadóknak szólt, hanem Kasza Ákosnak is. 33 éves volt.
Majd ezek után történt a következő tragédia az egyesület életében. 2009. november 12-én szintén tragikus hirtelenséggel elhunyt az egyesület szintén egyik alapítója, és egyben gazdasági vezetője, aki mindig a legnagyobb tudásával segítette ez egyesület munkáját, Csonka István. 61 éves volt.

- 2009. december 21-én, 22-én és 23-án meghívást kaptunk a Fővárosi Nagycirkuszba, a Kormorán Együttes évzáró koncertjének előadására, hogy táncosaink néptánc koreográfiákkal színesítsék az együttes év végi előadását.
- 2010. január 22-én a Magyar Kultúra Napján Kasza Ákos emlékére a Padkaporos Táncegyüttessel megrendeztük a "Hagyaték" című előadást.
- 2010. május 24-én a Városalapítók Napja rendezvénysorozat keretén belül Pünkösd hétfőn részleteket adtunk elő a "Nimród Vére" című előadásunkból.
- 2010. június 19-én a Kiskun Múzeumban a Múzeumok Éjszakáján részleteket adtunk elő a "Víz szalad, a kő marad" c. előadásunkból.
- 2010. július 10-én a Vajdaságban, Kikindán a Felvidéki Rockszínházzal közösen mutattuk be a "Napba öltözött leány" című rockoperát.
- 2010. július 23-án a nehéz anyagi helyzetünkre való tekintettel jótékonysági ARATÓ UTCABÁLAT szerveztünk a Petőfi téren, ahol táncosaink eddigi darabjainkból mutattak be részleteket.
- 2010. augusztus 7-én Bugacon, a 2010. évi Kurultajon adtuk elő a "Nimród vére" című történelmi táncjátékunkat. Az előadást kb. 8000 ember tekintette meg.
- A közös próbák 2010. július 26 - augusztus 7-ig tartottak Kiskunfélegyházán egy előkészítő tábor keretén belül. Helyszíne a Kiskunfélegyházától 10 km-re levő Borsihalmi - Művésztelep volt. A táborban 70 diák vett részt. A Félegyházi Táncszínház táncosai mellett az előadáson táncoltak még tiszakécskei, bugaci táncosok is. Amire pedig szintén nagyon büszkék vagyunk, hogy határon kívül élő magyarok is részt tudtak venni az előadáson, így az idén 16 fő magyar táncost hívtunk el a vajdasági, Kikindai Sirülő Táncegyüttesből. A 16 főt önerőből láttuk vendégül a két hét alatt, sikerült teljesen ingyenessé tenni számukra az itt létet.
- 2010. augusztus 20-án került megrendezésre a "Víz szalad, a kő marad" című táncjátékunk Tiszakécskén, a tiszakécskei szabadtéri színpadon.
- 2010. augusztus 21-én Felvidékre, Búcsra kaptunk meghívást a 10 éves Felvidéki Rockszínház jubileumi ünnepségén való részvételre, melyen nagy sikert arattunk.
- 2010. szeptember 11-én a KUN-SZÁLLÁS-FOGLALÁS esti főprogramjaként a "Nimród vére" c. táncjátékunkból adtunk elő részleteket.
- 2010. szeptember 12-én a kiskunfélegyházi Libafesztiválon léptünk fel rövidebb bemutatkozó műsorunkkal.
- 2010. november 5-én a vörös iszap katasztrófa károsultjai javára megrendezett Jótékonysági Esten léptünk fel.
- 2010. november 20-tól a Kiskun Múzeum "Örökség Műhely" című programjába kapcsolódtunk be.


A Félegyházi Táncszínház vezetősége:
Elnök: Busáné Hajdú Blanka
Titkár, énekes előadó: Csonka Szilvia

A Félegyházi Táncszínház művészeti vezetői:
Koreográfus - néptáncoktató: Kátai Tibor
Dramaturg, rendező: dr. Horváth-Rekedt Gréta
Zenei rendező: Vas László
Látványtervező, színpadmester: Lantos Szabolcs
Tagok: táncosok, énekesek, lovasok, kézművesek, fiatalok és idősebbek...

Az egyesület címe, elérhetősége:
Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület
6100 Kiskunfélegyháza, Tavasz. u. 4.
Adószám: 18366477-1-03
Számlaszám: 51900018-11501859
e-mail: fh.tancszin@freemail.hu
Tel: 06/70-331-9524
2009. szeptember 14-én 33 éves korában elhunyt Kasza Ákos néptáncoktató, a Félegyházi Táncszínház Egyesület alapító elnöke. Emléked örökké szívünkben él!Tisztelgés a Magyar Kultúra előtt - Hagyaték

2010, január 22-én a magyar kultúra napját díszelőadással koszorúzta Kiskunfélegyháza a Móra Ferenc Művelődési Központ színháztermében.
A Padkaporos Táncegyüttes különleges műsorral ajándékozta meg a jelenlévőket, melyet Kasza Ákos emlékére ajánlottak. Zsúfolásig megtelt a színházterem az érdeklődőkkel. Volt, aki kint rekedt, és nem láthatta az előadást. Az est elején köszöntőt mondott Ficsór József polgármester és Kapus Krisztián, a MOV Bizottság elnöke. Mindketten beszédükbe foglalták Kiskunfélegyháza irodalmi nagyjait, a magyar kultúra ápolásának fontosságát és átörökítésének szükségességét. Közös feladatként értelmezték azt, hogy a kulturális hagyatékot átmentsük a későbbi generációk számára.
Félegyháza, és az egész magyarság kulturális hagyatékának fontos ápolója volt Kasza Ákos, táncos-rendező, akinek a tiszteletére készült el a műsor. Nemcsak ápolta a hagyományokat, hanem mindent megtett azért, hogy tudását átadhassa gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A műsorközlő szavai nyomán emlékezetünkbe idéztük Ákos életének és művészeti tevékenységének fontos állomásait.
Elsőként az óvodásokat láthattuk a színpadon, Gulyás László vezetésével. Népi gyermekjátékokat adtak elő. Őket követte a Padkaporos Néptáncegyüttes szilágysági és székelyföldi táncokkal. A Félegyházi Táncszínház évek óta együtt dolgozik a nagykikindai Sírülő Néptánccsoporttal. Ők is táncoltak ezen az estén. Vendégként szerepelt még a tiszakécskei Kécske Táncegyüttes.
Az autentikus táncok után más műfajjal folytatódott az emlékműsor: részleteket láthattunk a Táncszínház előadásaiból. A Nimród véréből mutattak be három részletet a táncszínház énekesei - Csonka Szilvia, Nagyapáti Anita, Pázmándi Judit, Vas László - és táncosai, majd A napba öltözött leány című rockoperából énekeltek a Felvidéki Rockszínház tagjai. A zenével és tánccal újraelevenedett előttünk az egész előadás. Láthattunk egy közös férfitáncot, amelyben minden férfi lehetőséget kapott az egyéni „megszólalásra” is, illetve a műsor végén valamennyi fellépő együtt táncolta a moldvait. A táncok közt elhangzott Wass Albert verse a magyarok hagyatékáról, Gulyás László előadásában. A vers üzenetét Kisznyér Attila szólótánca hozta közelebb a közönség szívéhez. Egyszerre dörgött a vers és súgott a tánc.
Az autentikus táncokat az Újra Zenekar kísérte.
A műsor végén Kátai Tibor, a Magyar Kultúra Lovagja, a Sirülő Táncegyüttes vezetője is felszólalt. Megemlékezett a magyar kultúra napjáról, és tisztelgett Kasza Ákos emléke előtt. Táncház követte a gálát, együtt táncoltak kicsik és nagyok a művelődési központ aulájában. Összetalálkoztak régi ismerősök.
Egy óra tájt zárult az este. Szép emlékekkel a lelkünkben tértünk nyugovóra. Jó érzés volt átélni, hogy a magyar kultúrának, és Kasza Ákos hagyatékának mi is aktív őrzői lehetünk.
(Jánosi Eszter)Oldal elejére